De wachter van de Peel

Begin oktober 1944 woeden er rondom de dorpen Overloon en Venray heftige gevechten. De Duitsers hebben de kerktoren van Venray, de Wachter van de Peel, ingenomen als uitkijkpost. Zij zien de Britten langzaam oprukken met hun tanks en antwoorden met meedogenloze beschietingen van Nebelwerfer-en artillerie-eenheden. Ondanks deze beschietingen, de zompige grond en uitgestrekte mijnenvelden zetten de Britten door.

In september-oktober 1944 zijn in het Nederlands-Duitse grensgebied verschillende plaatsen waar hardnekkig strijd wordt geleverd. Zo ook rondom Overloon en Venray. Britse troepen onder leiding van generaal Whistler voeren dagenlang een verbeten strijd uit om eerst Overloon te bevrijden. 

Op 14 oktober is de weerstand eindelijk gebroken en kan generaal Whistler zijn tanks en manschappen vanuit Overloon richting Venray sturen. Vanuit de kerktoren van Venray kunnen de Duitsers de troepenbewegingen van de geallieerden steeds gadeslaan en tijdig doorgeven aan hun Nebelwerfer-en artillerie-eenheden. Die nemen op hun beurt de Britten steeds onder vuur. Het terrein tussen de twee dorpen bestaat uit zompige weidegronden, door de veelvuldige regen uit hun oevers getreden beken en zware bebossing. Geen makkelijk terrein voor de duizenden kilo’s zware Sherman-en Churchill tanks.

03-Grote-Kerk-oorlogsschade267

Luister naar dit verhaal bij de luisterplek van Liberation Route Europe bij de Grote Kerk in Venray. 

Liberation Route Europe Luisterplek 202
Grote kerk oorlogsschade

De Duitsers hebben de bruggen over de Loobeek, op de weg van Overloon naar Venray en Merselo Venray, opgeblazen. Bovendien hebben ze ontelbaar veel mijnen gelegd. De uitgestrekte mijnenvelden zijn een forse hindernis die alleen met zogenaamde vlegeltanks kan worden bedwongen. Deze tanks met hun stalen vlegels slaan zich letterlijk een weg door de weilanden. 

Terwijl op de grond meter voor meter wordt bevochten, krijgt Venray het vanuit de lucht ook zwaar te verduren. De toren van de St. Petrus Banden-kerk, wordt het doelwit van gecombineerde aanvallen van Britse Typhoon jachtbommenwerpers en veldartillerie. De toren, de Wachter van de Peel genoemd, moet hoe dan ook worden uitgeschakeld. Pas op woensdag 18 oktober rijden de eerste Britse tanks een zwaar beschadigd Venray binnen. Van de ‘Wachter van de Peel’ is niet veel meer over.

Meer foto's bij dit verhaal

Klik op de foto voor volledige afbeelding en diavoorstelling.

Grote-kerk-noordoostzijde-ST-2205
Grote-kerk-met-kerkhof-ST-2206
de-toren-van-de-st-petrus-banden-kerk
02-Grote-Kerk-oorlogsschade266
05-Grote-Kerk-ruine001
04-Grote-Kerk-oorlogsschade268

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.

bekijk route
Fietsroute 'Venray - Tienray'

Fietsroute 'Venray - Tienray'

Deze fietsroute voert je langs 10 aan de oorlog gerelateerde locaties vanuit Venray naar o.a. Tienray, dat in de oorlog veel onderduikers herbergde.

bekijk route
Fietsroute 'Venray - Overloon'

Fietsroute 'Venray - Overloon'

Herdenk De Slag bij Venray en Overloon met deze fietsroute langs 10 aan de oorlog gerelateerde locaties tussen deze twee plaatsen.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by