Volhouden tot de laatste man

In de laatste week van november 1944 wordt Kasteel Geijsteren dagenlang zwaar onder vuur genomen door Britse troepen. De 60 Duitse Fallschirmjäger verdedigen het kasteel tot het uiterste. Baron De Weichs de Wenne probeert met hulp van een kunstminnende Oostenrijkse soldaat te redden wat er te redden valt.

In de herfst van 1944 vinden overal in het Nederlands-Duitse grensgebied heftige gevechten plaats tussen de steeds verder oprukkende Geallieerden en de zich hardnekkig verdedigende Duitse troepen.

Kolonel Walther had met zijn Kampfgruppe eind september 1944 kasteel Geysteren ingenomen. Hij had ontzag voor de hoofdbewoner, Herr Baron De Weichs de Wenne, een rijzige man met een natuurlijk gezag. Niet alleen eigenaar van het land in de wijde omtrek, maar ook burgemeester van Meerlo en Wanssum en kamerheer in buitengewone dienst van de koningin. In de weken die volgden zat de baron met zijn gezin, enkele onderduikers en vluchtelingen in de kelders van het kasteel, terwijl boven hen een steeds wisselend aantal Duitsers bivakkeerde in de fraaie vertrekken. Schrijnend moet het zijn geweest om te horen hoe in nachtelijke drinkgelagen antieke meubels en glaswerk aan diggelen werden gegooid. Toch was de verstandhouding redelijk te noemen en hielpen de Fallschirmjäger met het verstoppen van onderduikers tegen de razzia's van de Grüne Polizei en kreeg het gezin regelmatig te eten uit de veldkeuken.

Kasteel Geijsteren

Luister naar dit verhaal bij de luisterplek van Liberation Route Europe bij de ruïne van het kasteel in Geijsteren. 

Liberation Route Europe Luisterplek 201
Grote kerk oorlogsschade

Dat verandert met de komst van de Britten van de 3e Divisie. Vanaf 21 november volgt er een dagenlange, steeds zwaardere belegering van Kasteel Geysteren. De baron ontvlucht met zijn gezin op 23 november 1944 het kasteel. De Britten zetten nu alles op alles om de Duitsers uit het kasteel te verjagen. De Fallschirmjäger vragen aan het regimentshoofdkwartier verlof om zich te mogen terugtrekken. Maar het consigne was en bleef: volhouden tot de laatste man!

Routes bij dit verhaal

Autoroute NL-DE

Autoroute NL-DE

Een autoroute over de Duitse grens, die je voert langs vier plaatsen met een WOII-verleden, waaronder drie luisterplekken van de Liberation Route. 

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by