Vluchteling

Omdat de Duitsers een aanval van de geallieerden verwachten, geven ze op 27 september 1944 het bevel dat de bevolking uit Overloon en de dorpen oostelijk daarvan onmiddellijk moet worden geëvacueerd. Een stroom vluchtelingen komt op gang. Dit dorp Holthees heeft dan 420 inwoners. Het geeft circa 1500 vluchtelingen gastvrij onderdak. Maar op 30 september wordt ook Holthees gebombardeerd. De inwoners en de vluchtelingen worden gedwongen verder te trekken. Onder hen is Jan Henckens.

Omdat de Duitsers een aanval van de geallieerden verwachtten in dit gebied, werd op 27 september bevolen dat de bevolking onmiddellijk moest evacueren. Overloon en de reeks oostelijk daarvan gelegen dorpen moesten binnen een paar uur worden ontruimd. De ruim 3000 evacués werden in de kleine dorpen Holthees, Maashees en Smakt ondergebracht.

Vluchteling holtes

Luister naar dit verhaal bij de luisterplek van Liberation Route Europe in Holthees.

Liberation Route Europe Luisterplek 118
Mariakapel Holthees

Maar ook Holthees werd op 30 september door de Engelsen gebombardeerd. Er vielen 12 doden en een groot aantal gewonden. Er was veel schade aan huizen en gebouwen. De bewoners van Holthees én de evacués werden gedwongen verder te trekken in de richting van Venray.

Het Brabantse dorpje Holthees vormt samen met het Limburgse dorpje Smakt één gemeenschap. Twee provincies, twee gemeentes, één gemeenschap. Zo is ook hier de verbinding met Venray en haar omliggende dorpen tot over de provinciegrens weer voelbaar.

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Venray - Overloon'

Fietsroute 'Venray - Overloon'

Herdenk De Slag bij Venray en Overloon met deze fietsroute langs 10 aan de oorlog gerelateerde locaties tussen deze twee plaatsen.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by