Kasteel Hattert

Bijna niets is overgebleven van Kasteel Hattert. In de buurt ervan vindt tussen eind september en half oktober 1944 een ongekende tankslag plaats. Eerst neemt een Amerikaanse pantserdivisie het op tegen de Duitsers. De weersomstandigheden zijn bar. Regen verandert het slagveld in een grote modderpoel waarin tanks slecht kunnen manoeuvreren. De Amerikanen leiden zware verliezen. Ze worden afgelost door een Britse pantser- en infanteriedivisie. Tijdens de slag wordt het kasteel volledig verwoest.

Na de mislukking van Operatie Market Garden probeerden de geallieerden de corridor die ze van België tot Nijmegen hadden veroverd te verbreden. In oostelijke richting stuitte men rond Overloon op zeer grote Duitse weerstand. Het gebied was door de vele kanaaltjes en beekjes moeilijk toegankelijk en een onophoudelijke regenval maakte manoeuvreren met zware tanks alleen maar moeilijker.

Kasteel Hattert

Luister naar dit verhaal bij de luisterplek van Liberation Route Europe aan de Overloonseweg in Overloon.

Liberation Route Europe Luisterplek 119
Kasteel Hattert

De 7e Amerikaanse tankdivisie kwam hier tegenover de 107e Duitse Panzerbrigade te staan. Er woedde een dagen durende tankslag. De Amerikanen leden hierbij zoveel verliezen dat ze op 8 oktober moesten worden afgelost door de Britse 11e Pantserdivisie en de 3e Infanteriedivisie. De Slag om Overloon duurde voort. Het verderop gelegen kasteel, Kasteel Hattert, werd tijdens deze slag volledig verwoest.

Routes bij dit verhaal

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by