Karl Schipper

Karl, geboren op 26 december 1921 in het toenmalige Schakenhof in Oost-Pruissen, meldt zich eind 1939 vrijwillig bij de Wehrmacht. Hij doorloopt de basisopleiding bij het technisch grondpersoneel van de luchtmacht. Als in 1940 ook zijn broer Fritz zich vrijwillig meldt, mag hun vader de Wehrmacht verlaten om thuis voor zijn vrouw en vier dochters te zorgen.

Na zijn rekrutenopleiding wordt Schipper uitgezonden naar Palermo op Sicilië. Hij neemt deel aan de Balkan- en Afrika-veldtochten. En, in oktober 1944, ook aan de Slag om Overloon. De geallieerden proberen het Duitse Rijk te bereiken en het 8e Britse legerkorps moet de Wehrmacht tussen Roermond en Overloon zien terug te dringen. Dagenlange, verbitterde gevechten volgen. Overloon wordt bijna compleet verwoest, maar de geallieerden kunnen doorstoten richting Venray.

Karl Schipper

Beleef dit verhaal met een augmented reality video op locatie tussen Dalland en de Testrik in Merselo.

Aan de andere kant - Beleefpunt 3

Schippers peloton is gestationeerd in Dalland, het bos tussen Merselo en Overloon. Op 6 oktober 1944, rond 17.15 uur, slaat vlak bij een granaat van het Britse leger in. Een granaatscherf dringt door in zijn longen. Kameraden dragen hem naar de medische hulp op de hoofdverbandplaats maar onderweg overlijdt Schipper aan zijn verwondingen. Hij wordt eervol begraven in Merselo, en in 1947 herbegraven op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Karl Schipper rust nu in blok H, rij 5, graf 117.

Meer foto's bij dit verhaal

Klik op de foto voor volledige afbeelding en diavoorstelling.

1-Karl-1940
2-Karl-und-Fritz-1941
4-Mutter,-Karl,-Fritz
8-Palermo---
14-Palermo
15-Palermo
18-Ein-Brief-an-meine-Lieben

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by