Venray heeft historisch gezien grote invloed gehad op de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg. Geestelijke gezondheidszorg is nog altijd actueel in Venray. Naast een ziekenhuis beschikt de gemeente over diverse psychiatrische instellingen en behandelklinieken.
Op het Sint Servaas terrein waren oorspronkelijk uitsluitend mannelijke psychiatrische patiënten gehuisvest. De vrouwelijke patiënten verbleven op Sint Anna. De geschiedenis van deze zorginstellingen gaat terug tot 1905 toen de Broeders van Liefde uit Gent in België de toestemming kregen tot het bouwen van een gesticht voor rooms katholieke mannelijke krankzinnigen en zenuwlijders. Twee jaar later kregen de Zusters van Liefde de toestemming tot het bouwen van een krankzinnigengesticht voor vrouwen.
Nu is op het terrein van Sint Servaas nog altijd de patiëntenzorg van GGZ voor zowel mannen als vrouwen gevestigd onder de naam Vincent van Gogh.
In het Museum Psychiatrie, dat gevestigd is in het hoofdgebouw van Vincent van Gogh, kijk je in een boeiende expositie terug op wat er in de geschiedenis aan zorg voor mensen met een psychiatrische ziekte is gebeurd. Op aanvraag worden lezingen verzorgd over de geschiedenis van de psychiatrie en begeleiden rondleidingen door het museum. Het museum wordt beheerd door vrijwilligers die allen werkzaam zijn geweest in de psychiatrische hulpverlening.
Onder het gebouw bevinden zich nog de kelders waar in de Tweede Wereldoorlog de patiënten en inwoners uit de omgeving zich schuil hielden. Bij gelegenheid zijn de kelders toegankelijk voor publiek en zijn ze ingericht om een impressie te geven van de benarde situatie in die tijd.
De gebouwen op het terrein zijn op zichzelf ook zeer de moeite waard om te bekijken.
Kijk op de website van het Museum Psychiatrie voor actuele info.
Adres: Stationsweg 46, 5803 AC Venray