Kapitein Timmermans

Als vrijwillig-dienstplichtige zit Lodewijk Johannes Timmermans na de capitulatie in mei 1940 korte tijd in krijgsgevangenschap. Als de bezetter hem in juli 1943 oproept opnieuw in krijgsgevangenschap te gaan, duikt hij onder bij zijn zus in Venray.

Na de bevrijding van Zuid-Nederland keert Timmermans terug in militaire dienst, bij de mijn- en munitieberging. Maar nog geen week na zijn aanstelling, op 23 maart 1945, raakt hij gewond als een Duitse houtmijn ontploft. Hij verliest deels het zicht in beide ogen. In het Canadese militaire hospitaal in Turnhout raakt Timmermans bevriend met een Duitse soldaat, een boerenzoon uit de omgeving van de Bodensee. Door die vriendschap veranderen zijn vooroordelen tegenover Duitsers voorgoed.

LJ Timmermans

Beleef dit verhaal met een augmented reality video op locatie bij de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Aan de andere kant - Beleefpunt 1

In 1948 krijgt Timmermans het beheer over de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Hij legt graven aan, verzorgt ze, identificeert doden, informeert nabestaanden, leidt bezoekersgroepen rond, en organiseert voor het eerst jeugdontmoetingen bij de begraafplaats. Tot aan zijn pensioen in 1976 zet Kapitein Timmermans zich in voor de Nederlands-Duitse verzoening. Na zijn overlijden in 1995 wordt zijn as op de begraafplaats uitgestrooid. Links van de centrale gedenkplaats, tegenover het carillon, is een gedenksteen geplaatst. De identiteit van de Duitse soldaat is nooit achterhaald.

Meer foto's bij dit verhaal

Klik op de foto voor volledige afbeelding en diavoorstelling.

Timmermans-voor-de-deur
Timmermans-bij-straatnaambord
Timmermans-bij-poort
Timmermans-bij-groot-kruis
Ysselsteyn1
Ysselsteyn2
Ysselsteyn3
Ysselsteyn4
Ysselsteyn5
team-klein
Groepsfoto

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.

bekijk route
Fietsroute 'Venray - Tienray'

Fietsroute 'Venray - Tienray'

Deze fietsroute voert je langs 10 aan de oorlog gerelateerde locaties vanuit Venray naar o.a. Tienray, dat in de oorlog veel onderduikers herbergde.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by