John Lincoln

De 20-jarige John Lincoln is pelotonscommandant bij het 1e bataljon van het Norfolk-regiment. Als onderdeel van de Britse 3e divisie trekt hij met zijn manschappen over de Venrayseweg in Overloon richting Venray. Een week eerder hebben de Britten het front bij Overloon overgenomen van de Amerikanen. In plaats van tanks zetten de Britten vooral hun infanterie in tegen de verschanste Duitse troepen.

Lincolns onderdeel is een van twee pelotons die langs de Venrayseweg de aanval inzetten. Ze beginnen met zware artilleriebeschietingen, kort daarachter rukt de infanterie op. Maar aanhoudende regen heeft het gebied tussen Overloon en Venray drassig gemaakt. De Duitse Schumines zijn nauwelijks zichtbaar en heel wat Britten blijven gewond in het veld achter. De verovering van het gebied, met de Loobeek als meest dodelijke obstakel, duurt drie dagen. De Britten liggen in het open veld en zijn doelwit van Duitse kanonnen, machinegeweren en scherpschutters. Van de 30 man in Lincolns peloton blijven er maar 12 ongedeerd, hijzelf ook. Maar de zinloze dood, overal om hem heen, grijpt hem erg aan.

George Renda

Beleef dit verhaal met een augmented reality video op locatie aan de Venrayseweg in Overloon.

Aan de andere kant - Beleefpunt 5

Later zal Lincoln gewond raken bij gevechten rond het Duitse Kevelaer, maar hij overleeft de oorlog. Nadien bezoekt hij de streek regelmatig om zijn gevallen kameraden te gedenken.

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.

bekijk route
Fietsroute 'Venray - Overloon'

Fietsroute 'Venray - Overloon'

Herdenk De Slag bij Venray en Overloon met deze fietsroute langs 10 aan de oorlog gerelateerde locaties tussen deze twee plaatsen.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by