Na de Eerste Wereldoorlog heeft Harrie van Daal het slagveld in het Belgische Ieper bezocht. Daarvan is de in 1908 geboren ambtenaar van de toenmalige gemeente Overloon-Maashees diep onder de indruk geraakt. In de Tweede Wereldoorlog blijft zijn Overloon ruim vier jaar lang verschoond van groot oorlogsgeweld. Maar in september 1944 kiezen Duitse troepen het dorp als basis in hun strijd tegen de geallieerden. Alle Overloners worden uit hun huizen gejaagd. Na drie weken hevige gevechten is het dorp totaal verwoest. Of, zoals Van Daal het beleeft, een tweede Ieper geworden.
Als hij enkele maanden later in het kapotgeschoten bos de overblijfselen van de strijd ziet, doet Van Daal samen met een bosarbeider het voorstel om een museum op te richten. Dertig Overloners dragen elk 50 gulden bij - terwijl de wederopbouw van hun dorp nog moet beginnen. Op 25 mei 1946 gaat het museum over de Tweede Wereldoorlog open, het eerste in West-Europa.
Daarbij laat Van Daal ook de beroemde gedenksteen plaatsen: “Sta een ogenblik stil, bezoeker, en bedenk dat de grond waarop gij nu vertoeft eens een van de felst omstreden sectoren was van het slagveld Overloon. Bitter is hier gevochten in man-tegen-man-gevechten. Vele jonge levens, aan de slagvelden van Nettuno en Normandië ontkomen, vonden onder deze bomen hun einde.”
Klik op de foto voor volledige afbeelding en diavoorstelling.
Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.
bekijk routeHerdenk De Slag bij Venray en Overloon met deze fietsroute langs 10 aan de oorlog gerelateerde locaties tussen deze twee plaatsen.
bekijk route