Harrie van Daal

Na de Eerste Wereldoorlog heeft Harrie van Daal het slagveld in het Belgische Ieper bezocht. Daarvan is de in 1908 geboren ambtenaar van de toenmalige gemeente Overloon-Maashees diep onder de indruk geraakt. In de Tweede Wereldoorlog blijft zijn Overloon ruim vier jaar lang verschoond van groot oorlogsgeweld. Maar in september 1944 kiezen Duitse troepen het dorp als basis in hun strijd tegen de geallieerden. Alle Overloners worden uit hun huizen gejaagd. Na drie weken hevige gevechten is het dorp totaal verwoest. Of, zoals Van Daal het beleeft, een tweede Ieper geworden.

Als hij enkele maanden later in het kapotgeschoten bos de overblijfselen van de strijd ziet, doet Van Daal samen met een bosarbeider het voorstel om een museum op te richten. Dertig Overloners dragen elk 50 gulden bij - terwijl de wederopbouw van hun dorp nog moet beginnen. Op 25 mei 1946 gaat het museum over de Tweede Wereldoorlog open, het eerste in West-Europa.

George Renda

Beleef dit verhaal met een augmented reality video op locatie bij het Oorlogsmuseum in Overloon.

Aan de andere kant - Beleefpunt 4

Daarbij laat Van Daal ook de beroemde gedenksteen plaatsen: “Sta een ogenblik stil, bezoeker, en bedenk dat de grond waarop gij nu vertoeft eens een van de felst omstreden sectoren was van het slagveld Overloon. Bitter is hier gevochten in man-tegen-man-gevechten. Vele jonge levens, aan de slagvelden van Nettuno en Normandië ontkomen, vonden onder deze bomen hun einde.”

Meer foto's bij dit verhaal

Klik op de foto voor volledige afbeelding en diavoorstelling.

Overloon verwoest
Van Daal 2

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.

bekijk route
Fietsroute 'Venray - Overloon'

Fietsroute 'Venray - Overloon'

Herdenk De Slag bij Venray en Overloon met deze fietsroute langs 10 aan de oorlog gerelateerde locaties tussen deze twee plaatsen.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by