George Renda & Aloysius Gonsowski

Begin oktober 1944 trekt hier langs de Deurneseweg (N270) bij de grens tussen Brabant en Limburg de 7e Amerikaanse Pantserdivisie: “The Lucky Seventh” in de richting van Overloon. Daar wordt zwaar gevochten. Bij deze gevechten worden op de Kamphoefweg de soldaten 1e klas George Renda en Aloysius Gonsowski, van de C Company van het 48ste Pantser Infanterie Bataljon, getroffen door Duits artillerievuur. 

Februari 1977. Twee jongens met een metaaldetector vinden een helm langs de Kamphoefweg. Politie en de gravendienst in Bussum worden ingelicht. Ook Harrie van Daal, conservator van het Oorlogsmuseum, gaat er meteen naartoe en hij ziet hoe nog een helm, schoenen, een portemonnee, een pakje met brieven, een gouden ring en de stoffelijke resten van twee mensen worden opgegraven. Ook twee identificatie-
plaatjes worden gevonden. Renda en Gonsowski zijn in een ondiepe kuil begraven, volgens Van Daal door Duitse soldaten, want de burgers van Overloon waren in die tijd geëvacueerd en de Duitsers hadden het gebied overgenomen nadat de Amerikanen zich hadden terug getrokken.

George Renda

Beleef dit verhaal met een augmented reality video op locatie langs de N270 bij de grens tussen Brabant en Limburg.

Aan de andere kant - Beleefpunt 2

Oktober 2009. Op initiatief van een van de jongens die het graf hebben ontdekt, wordt op de exacte vindplaats een monumentje opgericht voor George Renda uit Wilkinsburg, Pennsylvania, en Aloysius Gonsowski uit New York. Gonsowski heeft uiteindelijk zijn laatste rustplaats gevonden op de Amerikaanse begraafplaats in Neupré, België, en Renda op de begraafplaats in Huntingdon, Pennsylvania.

Meer foto's bij dit verhaal

Klik op de foto voor volledige afbeelding en diavoorstelling.

Renda Steen

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by