David A. Brigden & Hans Wulff

Op persoonlijk bevel van Hitler valt de Luftwaffe op 1 januari 1945 de geallieerde vliegvelden in Noord-Frankrijk, België en zuidelijk Nederland aan. In het kader van deze Operatie-Bodenplatte opent luitenant Hans Wulff vanuit zijn Focke-Wulf Fw 190A-8 het vuur op het in aanleg zijnde vliegveld in Helmond. Als hij weer optrekt, ziet hij kans ook de Spitfire van flying officer David A. Brigden van het Canadese 442 Squadron te raken. Brigden probeert nog te landen op een stuk bouwgrond tussen Rouwkuilen en Steegsbroek in Ysselsteyn maar het toestel slaat over de kop en vliegt in brand. Brigden overleeft het niet. Hij rust sinds de herfst van 1945 op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek, graf XVII.A.12.

George Renda

Beleef dit verhaal met een augmented reality video op locatie Ossendijk in Ysselsteyn, grens Merselo. 

Aan de andere kant - Beleefpunt 6

Ook Wulffs vliegtuig is geraakt. Zijn Focke-Wulf slaat tegen de grond bij boerderij Haantjeshof aan de Deurneseweg, zo’n 50 meter van de gecrashte Spitfire van Brigden. Maar Wulff heeft zich tijdig met zijn parachute kunnen redden. Hij kneust beide benen bij de landing. Vier mannen dragen hem naar de boerderij van de familie Janssen aan de Pottevenweg, waar hij uiteindelijk door de Engelsen wordt gearresteerd. Na 19 dagen in een Brits hospitaal gaat Wulff naar een krijgsgevangenkamp in Engeland. Daar ontmoet hij zijn latere echtgenote, met wie hij in 1948 trouwt. Hij blijft tot aan zijn dood in 1997 in Engeland wonen.

Meer foto's bij dit verhaal

Klik op de foto voor volledige afbeelding en diavoorstelling.

BrigdenGraf
CanadeseSpitfire
CanadeseSpitfiresHeesch
Focke-Wulf-vliegtuig
Hans Wulff

Routes bij dit verhaal

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Fietsroute 'Aan de andere kant'

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon.

bekijk route

Download de unieke app
en beleef het verleden!

De gratis Venray Remembers-app toont het verleden zoals je deze nog nooit hebt gezien. Download de app, pak de auto of fiets of ga te voet en volg een prachtige route in de Peel. Volg de instructies in de app om op de aangegeven locaties een augmented reality video in de omgeving te projecteren en stap zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via deze unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we blijven herinneren!

Meer informatie

Download de Venray Remembers app
© 2024
Created by